Nyári vagy téli gumi?


Miért kell a téli autógumit nyárira cserélni?

Gumiabroncs csere

Kezdjük azzal, hogy eldöntjük, érdemes-e egyáltalán új "lábbelit" húzni az autónkra. A helyzet az, hogy amellett, hogy a téli és a nyári autógumikon különböző a mintázat, ezek az abroncsok még eltérő minőségű gumiból is készülnek. A téli autógumikat puhább gumiból készítik. Ezért a nyári hőségben könnyebben felpuhulnak, és így romlanak a futási tulajdonságai. Ezzel szemben a nyári autógumik keményebbek. Ebből kifolyólag a téli fagyban túlságosan ruganyosakká válnak, és így nem biztosítják a kerekek megfelelő tapadását az úttesthez.

Igaz, léteznek úgynevezett négyévszakos autógumik is, amelyek elvileg bármilyen időjárásban használhatók. Ezekkel az abroncsokkal azonban van egy-két bökkenő. Először is ezek a személygépkocsi-gumik eleve sokkal rosszabban teljesítik feladatukat, mint a speciális, kifejezetten szezonra "élesített" autógumik. Másodszor az ilyen gumik vásárlásakor arra is figyelni kell, hogy azok nem éppen melegebb éghajlatú országok számára készültek-e, ahol a téli és nyári hőmérséklet különbsége nem olyan jelentős, mint a mérsékeltebb éghajlatú országokban. Ebből következik, hogy a lusta és spórolós gépkocsivezetőknek megfelelhetnek a négyévszakos autógumik, míg azoknak, akik nem akarnak a biztonságon spórolni, a melegebb idő beköszöntével meg kell fontolniuk a gumicserét.

 

Az autógumik mintázata

nyári gumi téli gumi

Az autógumik mintázata az úttesttel való megfelelő tapadás egyik legfontosabb tényezője. A legjobb tapadást azok a gumik biztosítják, amelyek aszimmetrikus mintázattal rendelkeznek. Minél mélyebb a mintázat, annál kormányozhatóbb az autó a vizes útfelületen. Ezen kívül a nyári gumikon gyakran fordulnak elő speciális csatornák amelyek a futás közben kivezetik a vizet az abroncs alól. Az ilyen autógumikon rendszerint a "Rain" ("Eső") vagy az "Aqua" ("Víz") jelölés is szerepel. Ezzel szemben a V-alakú mintázattal rendelkező autógumik a száraz aszfaltra valók. Ettől függetlenül mindkét mintázat megfelelő a nyári autógumik számára.

 

Az autógumik típusmérete

Gumiabroncs méret

Az Ön gépkocsija technikai dokumentációjában kötelező jelleggel feltüntetik, milyen típusméretű gumik használhatók az autóval. Gyakran többféle típusméretet is feltüntetnek. Ebben az esetben célszerű, ha emlékezetünkbe idézzük a következő szabályt: télen keskenyebb, nyáron szélesebb autógumikat célszerű használni. Nem célszerű eltérni a gyártó által javasolt típusméretektől. Először is ezáltal csökkenhet a személygépkocsi használatának biztonsága. Másodszor ha az alkalmazott gumi körmérete eltér a javasolt normál értéktől, az hatással lehet a sebességmérő által mutatott értékek pontosságára (helytelen sebesség- és kilométerértékeket eredményezve).

 

A személygépkocsik besorolása a terhelés és a sebesség viszonylatában

Az egyéb mutatóin kívül a személyautó gumik sebességindexük szerint is különböznek. A terhelési és a sebességindexet a gumi oldalsó felületén tüntetik fel, például ilyen jelölési alakban: "90T". A megfelelő nyárigumit az alábbi táblázatok segítségével lehet kiválasztani:

 
terhelési index
maximális terhelés
(kg)
70 75 80 85 90 95 100 105 110 115 120
335 387 450 515 600 690 800 925 1060 1215 1400

 

sebesség index
maximális sebesség
(km/h)
J K L M N P Q R S
110 110 120 130 140 150 160 170 180

 

sebesség index
maximális sebesség
(km/h)
T U H V VR W Y ZR
190 200 210 240 >210 270 300 >240

A táblázatból látható, hogy a példánkban szereplő 90-es érték azt jelenti, hogy egy abroncsra 600 kg terhelés jut, a "T" betű pedig 190 km/h maximális sebességnek felel meg. Természetesen ha az Ön autója nem képes 150 km/h-nál nagyobb sebességre, nem érdemes magas sebességindex-szel rendelkező, de drága nyári autógumikat vásárolni.