DOT


De mi is az a DOT?

DOT

Mit jelent a DOT?

Az amerikai "Department Of Transportation" hivatal által megkövetelt gyártási idő megadása. Pl. "318" = 1998 év 31. munkahete. A 2000. évtől négyjegyűvé változtak ezek a számok. Pl. a "1501" 2001 év 15. munkahete.


​Nem árt tudni néhány dolgot a gumiabroncsok korának jelentőségéről , mielőtt a baráti tanácsok alapján döntünk egy gumi megvásárlásáról. A következő leírás a gumigyártók álláspontja alapján készült, amit már joggal nevezhetünk szakmabelinek.


1. A gumiabroncs nem gyorsan romló áru! Hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni!


2. A gumiabroncsok kémiai-fizikai változásai a használattal együtt járó hőmérséklet-ingadozás, légnyomás, úttal történő érintkezés miatt következnek be. A nem használt, de megfelelően tárolt gumiabroncsok öregedése elhanyagolható mértékű és gyakorlatilag láthatatlan.


3. A gumiabroncsok oldalán található DOT jelölés mögött lévő számsorból kiderül a gyártási idő. Sokan csak az adott évben gyártott terméket gondolják megfelelőnek. Érdemes tisztázni: nemcsak az számít újnak, amit a vásárlás évében készítettek!


4. A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak.

DOT

Vagyis, egy nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a frissen gyártott, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az új megnevezés.


5. Miért számít újnak egy öt esztendős abroncs? Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki.

Annak érdekében, hogy ezekkel szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat.

Ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.


6. Gumiabroncsok szakszerű tárolása: fedett, száraz, hűvös és szellőztetett helyen, védve a közvetlen napfénytől, a rossz időjárástól és a magas páratartalomtól. Tartsuk távol mindenféle hőforrástól, vegyi anyagoktól, oldószerektől, üzemanyagoktól, szénhidrogénektől és kenőanyagoktól, amelyek megváltoztatják az abroncs szerkezetét.


7. Az abroncsok élettartama 10 év. Egy jó állapotú 6 éves abroncs is értékesíthető, azzal a megjegyzéssel, hogy még 4 évig javasoljuk használni.


8. A lényeg röviden.
FRISSEN GYÁRTOTT: 3 éves korig.
ÚJ: 5 éves korig. Ez azt jelenti, hogy egy legfeljebb 5 éven át szakszerűen tárolt abroncs megfelel egy új abroncs specifikációinak, és nem veszít a felhasználhatóságából!
ÉLETTARTAMA: 10 év, ezért 10 évesnél idősebb abroncsok használata biztonságtechnikai okokból nem ajánlott!